ÖĞRENCİLERİMİZLE DEPREM ANI VE TAHLİYE TATBİKATIMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK.

ÖĞRENCİLERİMİZLE DEPREM ANI VE TAHLİYE TATBİKATIMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK.

ÇÖK - KAPAN - TUTUN NASIL YAPILIR? 

05.03.2024 61

ÇÖK-KAPAN-TUTUN NEDEN ÖNEMLİ? NEDEN YAPILIR?

Peki, deprem anında Çök-Tutun-Kapan neden önerilir? Çünkü depremler çok büyük sarsıntılardır ve sabitlenmemiş her şey etrafınızdaki sert nesneler, eşyalar düşebilir, havaya uçabilir ve bu ciddi yaralanmalara neden olabilir. Çök-Tutun-Kapan ilk sarsıntı ile beraber kişilerin kendisini korumasına yardımcı olur. AFAD "Araştırmalar, çoğu yaralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken oluştuğunu göstermektedir" diyor.

  • Depremler bir uyarı olmadan gelir. Bu nedenle deprem sizi düşürmeden önce sizin güvenli bir yere çökmeniz, başınızı, boynunuzu, yüzünüzü, gözlerinizi korumanız önemlidir.

  • Bir deprem sırasında havaya fırlayan, düşen televizyon, cam, kitaplık gibi nesnelerin oldukça tehlikeli olduğu görülüyor. Çök-Kapan-Tutun tekniği ile bu riskler en aza indirilmeye çalışılıyor.

  • Bu anlamda dış duvar ve pencerelerden uzak olmak önemli. Bir binanın dış duvarlarına yakın bölge, pencereler, cepheler ve mimari detaylar genellikle daha riskli ve yıkılmaya daha müsait olur. Bu tehlikeli bölgeden uzak durmak için içerideyseniz içeride, dışarıdaysanız dışarıda kalmak gerekir. AFAD bu konuda "Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun. Sarsıntı başladığında yataktaysanız orada kalın. Üzerinize düşecek ağır bir eşya yoksa bir yastıkla başınızı koruyun; varsa en yakındaki güvenli alana geçin" diyor.

  • Ayrıca, önceden evdeki bazı ağır eşyalarınızı sabitlemek de faydalı olur.

  • Çök-Kapan-Tutun tekniği ile uçuşarak gelebilecek cisimlerden yüzün ve gözlerin korunması da hedefleniyor.

  • Bu nedenle her artçı depremde de çök kapan tutun pozisyonunu alın.

     

ÇÖK - KAPAN - TUTUN NASIL YAPILIR?

Peki, Çök Kapan Tutun nasıl yapılır? Çök Kapan Tutun tekniğinin evde ve dışarıda uygulanabileceği alanlar var.

Evdeyken deprem hissettiğinizde ayakta durmayın, balkon ve merdivenlere asansöre yönelmeyin; pencerelerden uzak durun. Devrilebilecek ağır ve yüksek cisimlerden, kırılabilecek camlardan, ağır ayna gibi düşerek zarar verebilecek cisimlerden uzak durmak ve çök kapan tutun hareketini yapmak önemlidir.

AFAD'ın youtube kanalında yer alan bir videosunda evde Çök Kapan Tutun tekniği şöyle anlatılıyor:

1. ADIM ÇÖK: Deprem anında devrilebilecek ağır ve yüksek eşyalardan, ağır ayna, raf ve kitaplık gibi düşerek zarar verebilecek eşyalardan uzak durun. Ve daha önce belirlediğiniz emniyetli noktalarda çök-tutun-kapan hareketini yapın. Önce güvenli gördüğünüz bir yerde, sağlam bir nesnenin yanında veya altında çökün.

05-03-2024

 2. ADIM KAPAN: Sırtınız pencerelere dönük bir şekilde kapanıp başınızı ve boynunuzu düşme ihtimali olan cisimlerden koruyun.

05-03-2024

3. ADIM TUTUN: Sarsıntı sona erene kadar yatak ya da oturma grubu gibi ağır ve büyük eşyalara tutunun. Bu sırada diğer kolunuzu üzerine yüzünüzü koyarak uçuşan cisimlerden yüzünüzü ve gözlerinizi koruyun. Sarsıntı geçtikten sonra hızlı adımlarla koşmadan bulunduğunuz binayı terk edip önceden belirlediğiniz toplanma alanlarına gidin.

05-03-2024